Znáte stereotyp? Pracovní rutinu a pocity spjaté s neustále se opakujícími dny? Tak v podobném rozpložení jsem se nacházel celý týden. Každé brzké ráno mě totiž budí vlezle řinčící budík, v poledne odpočítávám poslední minuty a se zatnutými zuby dokončuji zdánlivě rozpracované položky, abych si mohl odskočit na jeden rychlo-oběd a v typickém presu se zase vrátil zpět do práce a promarnil tak další den. Dnes jsem však o polední pauze navštívil Slevíky a řekl si ne! Na řádně zajetých kolejích jsem se rozhodl přehodit výhybku a zaexperimentovat s náplní obědového odpočinku. Koupil jsem si vskutku štědrého Slevíka na pokrm, od kterého jsem si vždy držel jakýsi distanc, takže jsem vlastně vůbec poprvé okusil japonské sushi.
Nejsem zrovna typ člověka, který by si pochutnával na japonské kuchyni, surovinách z moře apod., ale když má člověk šanci, měl by přece zkusit všechno. Cestou do Sushi Miomi restaurantu jsem se ještě stavil v pekárně - a to pro případ, že mi nezachutná. Blížíc se k restauraci, která je ve Zlíně součástí nově zrekonstruovaného svitovského areálu, se mne zmocnil nejen hlad, ale také potřebná nervozita a očekávání z jídla, o němž jsem doposud jen slyšel.
Suhi je jedním z nejznámějších japonských jídel, pod nímž si většina lidí představí syrové rybí maso s rýží, ale sushi je především vařená rýže spojená se speciální octovou omáčkou připravenou k tomuto účelu. Vše doplněno surovinou v podobě ryby v nejrůznějších úpravách, zeleninou, ovocem či třeba mořskou řasou. Také slovo sushi v doslovném překladu znamená "kyselá rýže". Mýlkou je také domněnka, že se jedná o novodobý pokrm. Sushi má totiž více než tisíciletou tradici.
Sushi Miomi restaurant je tedy podnik zaměřený na asijskou, konrétně japonskou, kuchyni, jejíž nejpodstatnější a momentálně také velmi oblíbenou složkou, deroucí se k vrcholu moderního stravování, je zmiňované sushi. Předem je třeba říct, že se nejedná o klasickou rybí restauraci, jakou najdete v ulicích Tokia, ale spíše o bistro v asijském stylu. Ovšem pozor - u nás pojem "bistro" mnohdy v zákazníkovi vyvolává nehezké asociace, což ale neplatí v západních zemí Evropy a už vůbec ne v Asii, kde dokonce některá bistra bývají oceněna v michelinském gastronomickém průvodci. Je důležité si také uvědomit, že je restaurace výjimečná především svou možností neustále dovážet kvalitní a čerstvé suroviny, čehož opravdu využívá.
První dojem na mne udělal pěkně vzhlížející prostor. Vše řádně upraveno a čisto. Světlo dovnitř vpouští velké okenice, jimiž můžete zřetelně pozorovat život ve městě. U každého stolu je nachystáno několik zabalených hůlek, s nimiž budete pokrm konzumovat, připravena je také speciální dětská židle a potřebná octová omáčka s mističkou. Obsluze to možná trochu déle trvá, ale pokud si všimnete, tak na každém stojatém jídelním lístku jsou tři tlačíka - stisknutím "service" zavoláte obsluhu, tlačítkem "bill" pak třeba oznamujete žádost o platbu. Hodně se mi líbí také fakt, že je sushi motáno přímo za barem, kam se má možnost každý návštěvník naklonit a nahlédnout tak přímo do přípravy (protože ale neznám přesnou etiketu japonských stravovacích návyků, raději jsem nevyužil :)). Pojďme se tedy podívat blíže na Slevíka, který obsahoval 4 druhy sushi.
Nejprve jsem okusil Kappa maki, což je rýžová rolka s čerstvým salátovým okurkem. Ideální pro start i jako předkrm celkově. Neobsahuje rybu ani jiné maso a dává vyniknout rýži nišiki, která se k sushi používá pro nás v netypickém dochucení sladkého octu. Vše doplněno svěží chutí okurky. Tuna roll je opět rýžová rolka vycházející z kappa maki. Tentokrát však s tuňákem, syrovým tuňákem. Musím uznat, že se není třeba syrové ryby bát - syrový tuňák totiž svou chutí připomíná kvalitní telecí a je velmi jemný, bez zápachu. Sezam, kterým je balíček posypán, zde nehraje žádné "druhé housle" a perfektně podtrhuje chuť tuňáka. California roll je losos, kaviár a avokádo. Většinou ho zákazník vnímá jako nejméně oblíbené nebo naopak úplně nejoblíbenější. Mně přišlo toto výživné kolečko mimořádně chutné. Losos je se svou jemnou rybí chutí a příjemnou lehkostí vždy vhodný k ovoci. S čerstvým avokádem, které svou krémovou konzistencí, typickou (ani sladkou, ani kyselou) chutí, vytváří mix, jemuž jsem neodolal. Oranžové kuličky kaviáru mi zde nepřišly moc podstatné, byť sem rozhodně patří. Možná by mne více potěšil i s avokádem samotný, ale zase lahodil oku. Jako poslední jsem se dostal k sushi s nálepkou Dragon roll, což je znovu kombinace lososa s avokádem - tentokrát však také s okurkou, která pokrm odlehčí. Nemůžu opomenout ani wasabi, zázvor a řasy, které máte na talíři připraveny jako dochucovadla. Wasabi je tzv. japonský křen, je zelený a má velmi pikantní chuť, která může vzdáleně připomínat křen, který všichni dobře známe. Náš křen však může přecházet do hořké chuti, kdežto wasabi si i přes svou palčivou chuť zachovává určitou "svěží ovocnost", kterou jen těžko přiblížit tomu, kdo neokusil. Zázvor je zkrátka zázvor. Hodně výrazná chuť, takže stejně jako s wasabim nepřehánět! Zde jde o nakládaný zázvor se zajímavou sladkokyselou chutí, která má příjemně pikantní konec. Nakládaný není až tak výrazný, ale přesto: méně je někdy více. No, a nakonec mé oblíbené řasy. Ty jsou sladké s hodně specifickou chutí a určitě si je můžete dopřávat i mimo hlavní jídlo.
Porce byla určena pro dvě osoby a to ne nadarmo. Přesně v půlce jsem byl zasycen a zbytek jsem si nechal zabalit - mrknutím oka vám přinesou nesnězené jídlo v pěkné krabičce s průhledným víkem, kam neváhají přidat kalíšek s octem, wasabi, zázvor a řasy.
Slevíka se mi podařilo ochutnat také na olomoucké pobočce, kam jsem již prozřetelně zavítal i s partnerkou. Restaurace je zde ještě prostornější a svým aranžmá působí skutečně krásně, čistě a relaxačně. Kvalita jídla stejně dobrá jako v té zlínské, takže nemůžu vůbec nic vytknout, ba naopak.
Sushi Miomi restaurant je zkrátka ideálním podnikem pro ty, kteří chtějí proniknout do tajů mistrů sushi, ale nemohou či nechtějí cestovat do Japonska a utrácet mnohdy velmi vysoké částky peněz, které v originálních restauracích určitě bez mrknutí oka vydáte. Prostoru je tu dost, takže rezervovat místo nejspíš nemusíte a dle typu návštěvníků jsem přesvědčen, že se jedná o vhodnou restauraci pro jakoukoliv sortu lidí či věkovou kategorii. Návštěvu doporučuji každému, koho jídlo baví, má odvahu zkoušet nové věci a chce se sblížit s japonskou gastronomií. Těm, kteří se bojí nepoznaného, bych doporučil zahodit všechny předsudky a restaurant opravdu navštívit. Třeba se tam pak budeme jako pravidelní návštěvníci potkávat. Mne si Sushi Miomi restaurant jednoduše získal, prostředí provázané etnickou hudbou Japonska bylo pěkné, evokovalo klid a skrýš před všudypřítomným stresem. Porce byla velká a velmi chutná, takže jsem pečivo v tašce rozhodně nepotřeboval a věnoval ho kolegům. :))
Komentáře zákazníků, kteří uplatnili Slevíka
Jak můžete hodnotit?
kvalitu nabízených služeb.